Nieje skriňa ako skriňa


Veľmi často sa stretávam s tým, že ľudia subjektívne hodnotia, vyberajú dodávateľa. Samozrejme, ja som rovnaký. Nieje nič jednoduhšie ako mať predstavu toho, čo chcem, hodiť to na papier (prípadne do mailu) a urobiť také mini výberové konanie rozoslaním emailu rôznym firmám. Potom čakám na cenové ponuky a vyhodnotím si, pre mňa, najlepšiu ponuku.


Takýmto spôsobom sa dá vyriešiť veľa vecí, no nikdy nie ak sa jedná o niečo na mieru. V prípade vstavanej skrine alebo aj nábytku na mieru sa k Vám totižto dostanú cenové ponuky v rôznych cenových hladinách. Väčšina ľudí si porovná ceny a vyberie tú cenovo najdostupnejšiu. Ale poďme sa pozrieť prečo sú rozdiely v cenách.

1. Konkurenčný boj
- firmy sa predbiehajú, kto dá lacnejšiu ponuku a získa zákazníka. Avšak častokrát sa stáva, že najlacnejšia ponuka neobsahuje presne to, čo požadujete, prípadne sú zmenené materiály, alebo iné zmeny. V tomto prípade si je treba dať obzvlašť pozor na to, či namiesto 8 políc nemáte nacenených len 5 atď.

2. Zdravotná stránka
-  je rozdiel, či firma používa zdravotne nezávadné materiály, ktoré sú samozrejme drahšie, alebo materiály s pochybným zložením. Na prvý pohľad si človek povie, že nepotrebuje špeciálne zdravotne nezávadné materiály, avšak tu vyvstáva otázka na koľko si ceníte Vaše zdravie a zdravie Vašej rodiny? V tomto prípade sa určite oplatí priplatiť si. Zdravotné problémy vdychovaním formaldehydu si ani nemusíte uvedomovať a prejaví sa až po rokoch, keď už ani len nebudete tušiť, odkiaľ to vlastne máte. Nastanú problémy podobné alergii, to znamená PN v práci, následne lieky a ak sa to všetko objektívne zráta, tak to, čo ste ušetrili za skrinu, niekoľkonásobne preplatíte kúpou liekov, absenciou v práci atď. A preto sa pýtajte, z čoho sú materiály ? Sú zdravotne nezávadné ? Máte od toho certifikát ?


3. Zásuvky
- nacenili mi oceľové kovanie s plastovými vyheganými kolieskami spred 20 rokov alebo mi nacenili kovanie hodné dnešnej doby ?
- uvedomte si, že ak Vám niekto v dnešnej dobe ponúkne posuvné mechanizmy spred 20rokov a skriňa by mala slúžiť ďalších 10-20 rokov, jedná sa o akési faupaix. Áno, ušetríte pár desiatok eur dnes ale o pár rokov sa Vám to môže rozsypať a verte mi, výmena napríklad zásuviek bude niekoľkonásobne drahšia.


4. ABS hrana
- každý nábytok z DTDL je chránený ABS hranou. Čím hrubšia, tým lepšia. Jednak sa hrubšie ABSky neodlepujú a plnia a bezpečnostnú funkciu. Tenká ABS hrana Vás môže doškriabať, zatiaľ čo pri hrubšej to nehrozí


5. Posuvný mechanizmus dverí
- vŕzga, nevŕzga ? Plastový, teflónový ... Aký ?
- veľmi dôležitý systém. Asi najdôležitejší na celej skrini, keďže je najviac namáhaný


6. Stabilita firmy
- živnostníci a maličké firmy ponúkajú lacné riešenia, pretože nemajú čo iné ponúknuť, vyhodou je teda lacnejší nábytok, no otázka znie, ak sa Vám pokazí o osem rokov posuvný mechanizmus na dverách, bude na trhu ešte stále ten živnostník, ktorý Vám ich príde opraviť ? ? ?
- väčšie firmy (interiérové štúdiá) ponúkajú síce drahší nábytok, ale na druhú stranu je tu oveľa väčšia šanca, že z pohľadu servisu tu budú aj o 10 - 20 rokov a nemusíte sa teda báť a zháňať niekoho na opravu